Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Dort. č. 28 Rodina

20. 11. 2016

004.jpgVýhodou potahovaných dortů je, že při troše fantazie můžete jeho prostřednictvím ztvárnit to, co oslavence nejlépe vystihuje. Čím je, co má rád, co jej v daný okamžik jistě potěší.  

 

Na tento dortík jsem použila nový Patchwork s příhodným názvem Rodina. Neměla jsem jej vyzkoušený dopředu a tak jsem improvizovala přímo při dokončování dortu. Detaily dětských postaviček mi dávaly zabrat. Nebyl prostor pro zkoušení různých postupů, abych dosáhla optimálního vzhledu. Spokojila jsem se proto s tím, co je na dortu a také tím, že například chlapečkova ruka vpředu je opravdu taková, jak ji vidíte, tedy bez detailu.

 

Dort jsem potáhla Čokolínou v základní barvě, tedy slonová kost. Vzhled dortu jsem  proto chtěla ladit do oranžovo růžové, ale chlapeckou postavu bylo nutné (důvody jistě chápete) udělat modrou. Pak ale bylo třeba vyvážit modrou... no nakonec dort dostal úplně jinou podobu, než jsem původně zamýšlela :-) Ale i takové situace na vás při dortování číhají.

 

Protože jsem měla možnost dort ochutnat, musím konstatovat, že volba korpusu a krému byla v kombinaci s čokolínovým potahem delikatesní záležitostí. Vybrala jsem lehký vanilkový korpus. Tentokrát jsem nepoužila biovanilkový cukr (přírodní vanilka obarví korpus dohněda), ale vanilkový extrakt, aby korpus zůstal hezky žluťoučký. Krém jsem zvolila citrónový mascarpone.

 

Recept, podle kterého krém připravuji, mi ale nesedí. Vždy to musím udělat nějak jinak, aby to vyšlo. Obecně jsou krémy z macsarpone řídké a tento mi například při minulé přípravě po přidání cukru (jakože jej ještě dosladím), okamžitě zřídnul ještě víc. Poučena z minula jsem tentokrát dala cukr vyšlehávat s mascarpone a konzistence krému byla ve výsledku (dle mého soudu) stejná jako minule.

 

Proto, použiji-li krém z mascarpone, dělám vždy lem z máslového krému anebo použiji odpovídající vrstvu z punčoviny. Jenomže někdy se to sejde, že taková možnost není (např. nemáte čas dělat máslový krém odpovídající chuti nebo máte málo materiálu na punčovinu,...). Mě se sice podařilo udělat odpovídající vrstvu z punčoviny, ale byla hodně nastavená máslovým krémem. Potíž byla v tom, že nebyl čas nechat dort před potažením dostatečně ztuhnout. Proto jsem při potahování postupovala velmi jemně a omezila výsledné žehlení hran dortu. Naproti tomu se nevyskytla jediná boule pod potahem, což je bod pro teorii rozdílných teplot dortu a potahovací hmoty.

 

005.jpg

 

Krém má sice řidší konzistenci, ale chuť jemného vanilkového kropusu, svěžího citrónového krému a bílé Čokolíny je fantastická.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář