Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Jak jsem modelovala sovičky

 

Minulý víkend jsem odpočívala. Týden před ním byl náročný, a odpočinek proto zasloužený. Navíc bylo o víkendu deštivo. O tom jak nejlépe relaxovat mám již nějakou dobu jasno. Navíc mi kamarádka vnukla námět, který jsem chtěla ve volném čase vyzkoušet. Kamarádka totiž bude pro děti pořádat sovičkovou párty. Ptala se mě, zda-li bych zvládla nějaké sovičky. Odkázala jsem ji na tyto stránky a dort se sovičkou k promoci. Nicméně výkřik nadšení se nekonal. Pochopila jsem, že to není ono. Že to bude chtít sovičku v modernějším, šťavnatějším pojetí.

 

Když už tak nějak cítíte nebo víte, co ten druhý očekává, můžete se pustit do realizace. Když vám nechybí výtvarný talent, máte takřka vyhráno. Horší je, když vám talent chybí. A úplně nejhorší je, když vám chybí talent i nápad, jak si pomoci bez talentu. To se vám pak bude patrně dít to co mě.

 


001a.jpgPOKUS č. 1

Takže sovička č. 1. Pokus o modelaci žluté sovičky. Prohlédla jsem si proporce na vykrajovačce a zahájila práci. Z fotografie je evidentní, že jsem se nikam neposunula. Navíc mi vadí, jak má sovička čtvercovou hlavu, jak se při manipulaci s ní ztratil reliéf peří a při nějakém nešikovném uchopení či zmačknutí začala šilhat. 

 

Zkoušela jsem dál. Nicméně tyto pokusy letěly rovnou do koše. Promyslela jsem co budu muset udělat, aby se zachovaly proporce, figurky nesesedly či jinak nezdeformovaly. Připravila jsem si proto špejle s tím, že hlavičku i tělíčko napíchnu na špejle a nechám je tam nějakou dobu osychat. Začala jsem tak tvořit sovičku číslo 2 - růžovou sovičku. Ještě podotýkám, že použitým materiálem je SmartFlex Velvet.

 

 

002.jpgPOKUS č. 2

Přestože jsem si dala s růžovou sovičkou mnohem více záležet, výsledek je žalostnější než pokus číslo 1. Špejle mi projela skrz hlavičku. Nechala jsem proto hlavičku osychat na podložce. Začala se deformovat. Dále se deformovala po té, co jsem na ní nalepila oči. Jak jsem se snažila hlavičku srovnat, sova začala neskutečně šilhat. Každé oko zůstalo jiné. Křídla již jen dokreslují zoufalost celého počinu. Přemýšlela jsem, zda-li by se sovička nedala vylepšit třpytem a pro jistotu ji natřela  třpytivými prachovými barvami. Ani listoví kolem dokola nepomohlo.003.jpg

 

 

Při pohledu na tuto sovičku mě jímá neskutečný vztek na moji nešikovnost. Ne, ne, ne, tohle přece není to, co mám v hlavě, co jsem chtěla vytvořit. Ještě než jsem šla spát, jsem se pustila do modelace třetího pokusu. Tentokrát s cílem, že nechám tělíčko a hlavičku oschnout  do rána, samostatně a jen na podložce, protože na špejlích to stejně nedrží a za komplikace s nimi to fakt nestojí. Navíc musím nějak šikovně modelovat jednotlivé části (hlavičku a tělíčko), aby zůstaly hezky kulaté či oválné.

 

 

 

 

 

 

POKUS č. 3

004.jpg

Zahájila jsem pokus o sovičku číslo 3. Dlouho, opravdu dlouho jsem hnětla hlavičku i tělíčko v rukách  a snažila se o požadované zaoblení. Když se při odložení začaly jednotlivé komponenty deformovat, zase jsem je srovnávala. Až do úplného vyčerpání. Šla jsem spát.

 

Sovičku jsem dělala menší, aby toliko nesesedala. Tuším, že špejle přímo uvnitř by sovičku asi vyztužila, ale také vím, že děti budou chtít sovičku sníst. Musí být proto bez špejlí uvnitř. 

 

Přestože sovička trochu sesedla jsem s výsledkem konečně trochu spokojena. Srdíčko na bříšku musí být příště trochu menší, říkala jsem si. Spokojená jsem hlavně se zaoblením hlavy a těla. Ještě si dát příště pozor na ty oči..., ale jo, už se to konečně trochu blíží mé představě.

 

 

 

 

 

POKUS č. 4 

005.jpg

Abych se utvrdila v tom, že pokus č. 3 nebyla náhoda, zkusila jsem další den ještě jednu sovičku, pokus číslo 4. Již jsem pracovala rychleji, než v případě pokusu číslo 3. Nenechala jsem sovičku toliko osychat - nebyl čas. Nedařily se mi uši, černá na obočí asi také nebylo to pravé ořechové, ale s výsledkem jsem se opět vcelku spokojila. Více ze mě už asi nikdo nevyrazí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sovičková geneze jednoho letního deštivého víkendu.

006.jpg

 

 

 

A zde již naostro - modelace soviček na nerealizovaný dort.

001.jpg

 

002.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář