Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Kuchyňský robot Kenwood Chef XL Sense

1. 3. 2016

img_7583a.jpgPřestože je na trhu z čeho vybírat, vybrat ten nejlepší kuchyňský robot právě pro vás, dá pořádnou fušku. Když jsem robota vybírala, hledala jsem všude možně na netu. Zajímaly mě recenze a faktické zkušenosti, ne reklamní videa. V období intenzivního výběru dorazil i D-Test, jehož jsme odběratelé a ve kterém roboty zrovna testovali. Bylo před Vánoci, takže smysl to dávalo.

Když jsme zúžili výběr, resp. bylo jasné, že nejlépe vypadá právě ten, který je zde na obrázku, nenašla jsem o něm ani čárku. Teda jednu jedinou recenzi, která vypadala jako přeložená překladačem z cizího jazyku a spíš, že si ji psal výrobce sám. Tak abych nikomu nekřivdila, rozhodla jsem rubriku zkušeností na těchto stránkách rozšířit i o kuchyňské spotřebiče (ne)zbytné při výrobě dortů a popsat, jak se mi s nimi pracuje.

 

Parametry mého výběru

Abych ozřejmila můj výběr, prvním parametrem byly kovové převody. Přestože věřím tomu, že dobře pracují i ty plastové, trochu jsem dala na prodejce, že ty kovové jsou lepší. Druhým parametrem byl maximální objem mísy. Tento požadavek vycházel ze zkušenosti šlehání 10 bílků v 5 litrovém hrnci a ve kterém bylo evidentní, že kapacita hrnce se blíží na svoji hranici, tj. u 3-4 litrových mís jsem měla obavy že budou malé. Třetím parametrem bylo, aby vyšlehal i malé množství, např. 2 bílky, 1 šlehačku. Čtvrtým parametrem bylo příslušenství, které mělo obsahovat alespoň mixer a mlýnek na maso, popř. ještě struhadlo. Na příslušenství měl požadavek manžel, když už to bude stát tolik peněz.

 

A jak se naplnila má očekávání z hlediska požadovaných parametrů?

 

Kovové převody

To asi nijak nepoznám, pokud robot nerozeberu, což nemám v úmyslu. Spoléhám na údaje prodejce, tj. že jsou kovové.

Objem mísy a velká množství

Mísa má objem 6,7 litrů a na větší a velké množství je parádní. 10-12 bílků je optimum, protože na méně bílků metla bez posunutí nedosáhne. Po vyšlehání je mísa docela plná, ale pořád má rezervu. Co se týká těst, hnětla jsem v něm vánoční a perníkové těsto. Perníkové těsto je velmi tuhé a maximum byla dávka z 2 lépe z 1,5 kila mouky. Byť by se tam vešla i dávka ze 3 kil, robot má při hnětení dost a měla bych po nějaké době vážné obavy o jeho zavaření.

Malé množství

Přestože se prodejce v obchodě dušoval, že robot vyšlehá i malé množství - že stačí posunout metlu směrem dolu, není to pravda. Metlu sice posunete (ne nijak komfortně), ale na 1 šlehačku to je pořád málo. Klíč, kterým bylo na prodejně posunutí metly demonstrováno, u robotu nenajdete. Musíte k manželovi do nářadí pro něco, čím to povolíte a zase dobře utáhnete. A pokud vám po posunutí metla na požadované množství přeci jenom dosáhne, stane se něco velmi nemilého a to, že vám metla začne mlátit o stěny mísy. Nejsou to nijak velké rány, nicméně po šlehání na ní zůstanou viditelné šrámy od nárazů. Takže jsem po této zkušenosti metlu rychle vrátila do původní polohy a smířila se s tím, že jsou objemy, na které metla nedosáhne. 

Příslušenství

K robotu jsme při nákupu získali mixer za 1 Kč. Je to luxusní kousek z termo skla s dobře uzavíratelným víkem. Zatím jsem ho nezkoušela, ale až budu, nemám sebemenších pochyb, že budu spokojená.

V základní výbavě bylo bubínkové struhadlo a mlýnek na maso. Od Kenwoodu mám kotoučové struhadlo s tyčovým mixerem a od té doby, co mám robota, jsem ho nevyndala (vyjma tyče) a používám výhradně tuto nástavbu na robota a jsem s ním maximálně spokojená. Vrcholem spokojenosti bylo, když mi robot hnětl těsto a zároveň strouhal ořechy. Ještě by ty ořechy mohly padat rovnou do těsta.

Mlýnek na maso má tři vyměnitelné nástavce dle úrovně hrubosti mletí. S mlýnkem též naprostá spokojenost.

 

12 bílků

img_7589a.jpg

001.jpgimg_7591a.jpg

 

Perníkové těsto

img_7048a.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kenwood značka

(Enkoš, 4. 4. 2019 18:02)

Děkuji za článek,
zajímalo by mě co nejvíc názorů na Kenwood od uživatelů. Na netu se tato značka umisťuje opravdu dobře viz třeba: https://www.arecenze.cz/test-kuchynskych-robotu/ ale reálné recenze moc dostupné nejsou. Poradíte mi někdo hlavně ohledně toho výherního?
Děkuji.

Re: Kenwood značka

(Dáša D., 7. 4. 2019 6:47)

Dobrý den,
radu pro Vás nemám. Když jsem sháněla před 4 roky recenzi k robotu v článku, také jsem nic nenašla. Modely se na trhu poměrně rychle mění. Kupující se musí spolehnout na celkové hodnocení značky a dobře si prohlédnout provedení daného modelu. Přeji šťastnou volbu.
DD