Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Máslový krém se sněhem z bílků

 

Pokud jsem se rozhodla, že založím rubriku receptů, je v případě krémů třeba začít tímto krémem, protože jej považuji za naprosto základní krém. Pro toho, kdo má rád máslové krémy, bude pořád dost máslový, tomu, kdo nemá rád máslové krémy, bude připadat příjemně odlehčený. 

 

Nespornou výhodou tohoto krému je jeho použití pod potahové hmoty, které nemají rády vlhké krémy na vodní bázi, tj. šlehačkové, tvarohové a jiné. Další výhodou je, že jej dále může ochutit dle libosti. 

 

Suroviny:

  • 1 bílek
  • 55g cukru krupice
  • 80g změklého másla

 

Postup:

  1. Bílky s cukrem šlehejte ve vodní lázni/v páře drátěnou metlou tak dlouho, dokud se nerozpustí cukr a směs je průhledná a vazká. Tvorba mírné pěny na povrchu směsi je v pořádku.
  2. Hmotu doporučuji z důvodu bezpečnosti zahřát na 70 stupňů Celsia. Bílky tím pasterizujete. Pozor, vyšší teplotu bílky nesnesou a srazí se. Poprvé jsem stála u bílků a měřila je teploměrem. Po druhé jsem to již dokázala odhadnout. Zápach, či vůně, vařených vajec znamená, že se bílky začaly srážet a  budete mít v krému nepříjemné hrudky.
  3. Vyndejte kastrol s bílky z lázně/páry a šlehejte mixerem na nejvyšší otáčky až do vychladnutí a dokud nebude sníh poddajně viset z metel dolů.
  4. Změklé máslo, oproti původnímu receptu, kdy se má rovnou zlehka zamíchat, doporučuji nejdříve samostatně vyšlehat.
  5. Teprve pak obě hmoty spojte. Aby nedošlo ke sražení másla je třeba, aby obě hmoty měly stejnou teplotu a co jsem tak odpozoravala, vždy je lepší, když hmota, která obsahuje máslo, či jen samotné máslo je o trochu "chladnější" než hmota, do které máslo všleháváte, ale ne o moc, aby se máslo zase nerozpouštělo. 

 

Byť záleží na výši krému v dortu, doporučuji na dvojí prokrojení dortu o průměru 26 cm použít 8 vajec. Přičemž počítám i s krémem do punčoviny.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář