Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Vanilkovo-pudingový krém se šlehačkou

 

Jedná se o klasický pudingový krém odlehčený šlehačkou. Výborně se hodí k vanilkovému korpusu a jahodám. Jahody nejsou podmínkou. Protože krém obsahuje šlehačku, pro případné potažení  používám pravý marcipán, popř. čokolínu. Ostatní potahovky nemající rády vlhkost by se roztekly.

 

Množství krému z množství níže uvedených surovin vystačí na promazání dortu o průměru 20 cm. 

 

Suroviny:

  • ​​250 ml mléka 
  • 1 vanilkový puding
  • vanilkový lusk nebo cukr či extrakt
  • 3-4 lžíce cukru krupice
  • 50 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání 40%

 

Postup:

Přípravu krému si můžete rozdělit do 2 dnů, ale nemusíte. První den, respektive nejdříve si připravte pudingový základ. Uvařte z mléka a pudingového prášku hustý puding. Doporučuji vařit bez cukru, nebude se vám toliko připalovat. Horký puding oslaďte bezprostředně po stažení z plotny. Dále přidejte vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt. Chcete-li namísto cukru nebo extraktu použít vanilkový lusk, je třeba jej podélně rozříznout, vyloupat semínka a vařit již v mléce. No nevím, nevím, vyzkoušela jsem všechny tři možnosti, tj. vanilkový cukr, vanilkový extrakt, semínka z vanilkového lusku povařit v mléce a na výsledné chuti jsem nezaznamenala nic výjimečného. Jestli je to jenom můj dojem?! Asi nejsilnější byl kupovaný vanilkový extrakt (nikoli esence), ale zase jsem při větším (a předepsaném) množství měla takový divný dojem spíše jakési vanilkové pachuti, než chuti.

Do ještě teplého pudingu přidejte máslo a po té jej nechte vychladit. Buď puding míchejte do vychladnutí, nebo přikryjte potravinářskou folií. U tohoto krému se mi po přikrytí škraloup nevytvořil. Nicméně u jiného, velmi podobného krému ano, byť byl fólií pečlivě zakryt. Tak si říkám, jestli není jistější míchat, míchat a míchat.

 

Druhý den, nebo po vychladnutí, puding vyšlehejte a chcete-li, ještě přislaďte. V jiné nádobě vyšlehejte smetanu. Doporučuji 40%.  Je opravdu rozdíl, použijete-li 33%.  Rovněž dodržte pravidlo, že smetana musí být před šleháním dobře vychlazená. Tuhou, tj. dobře vyšlehanou smetanu opatrně vmíchejte do vyšlehaného pudingového základu a máte hotovo. 

 

Krém si zachovává pudingovou chuť, nicméně šlehačka jej příjemně zjemní. Je to přeci jenom něco jiného než oblíbený máslovo-pudingový krém. 

 

img_6405-_logo.jpg

 

Použití krému v Bio vanilkovém dortu. Potah pravý marcipán. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář