Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Nepečený mangový dort bez bílého cukru

1. 1. 2019

Nepečený mangový dort bez bílého cukru

 

Jak jsem slíbila, předkládám postup na nepečený dort bez bílého cukru. Jedná se o kombinaci více receptů. Je jen na vás jakým způsobem budete použité ingredience dále obměňovat. Nejenom v závislosti na vašem životním přesvědčení, dietě, ale třeba jen v prosté touze ochutnávat nové věci.

 

Množství je optimalizováno na dortovou formu o průměru 20 cm. De facto se jedná o ovocný pěnový dort s datlovým podkladem. Výchozí suroviny jsou následující:

 

Datlový podklad:

200 g vypeckovaných datlí

100 - 200 g neloupaných celých mandlí

3 polévkové lžíce lepšího kakaa, např. holandského typu

datlový sirup (zpravidla není třeba, ale je lepší jej mít po ruce)

 

Mangová pěna:

500 g zralého manga bez pecky (po mých zkušenostech doporučuji mražené kostky)

9 plátků želatiny (Dr. Oetcer)

2 lžíce citrónové šťávy

2 x šlehačka, popř. 1 x šlehačka a 1 x zakysaná smetana, případně lze živočišnou šlehačku zcela nahradit například kešu oříšky a rostlinnou šlehačkou (kokosová, kešu, ...) - vysvětlím v textu

agávový sirup na doslazení, či třtinový cukr nebo také žádný cukr

 

Pomůcky:

rozkládací dortová forma o průměru 20 cm

pečící papír

cukrářská folie

 

Postup

Nejdříve si připravíme datlový základ. Vypeckované datle přelijeme vařící vodou a necháme chvíli odstát. Po té slijeme vodu, datle nejdříve pokrájíme a následně zpracujeme v chopperu nebo v jakémkoli jiném mixeru, který dokáže ingredience pěkně nasekat/rozmixovat. Mě se dostal do ruky úplně maličkatý chopper obyčejné značky. Na toto (ne)pečení je naprosto báječný. V chopperu nasekáme i neloupané mandle. Přidáme kakao a vypracujeme jemně lepkavou hmotu. Dle potřeby přidáme datlový sirup.

 

Do dortové formy upevníme na dno pečící papír. Přebývající papír odstřihneme. Cukrářkou folií vyložíme boky formy. To bývá někdy tvrdý oříšek. Doporučuji použít i izolepu a v místě, kde folii ustřihnete ji přilepit k formě a současně ji na dně upevnit datlovým základem. Myslím, že až to budete zkoušet, pochopíte, co se snažím sdělit. A věřím, že si s tím nakonec dobře poradíte. Datlovým základem vyloženou formu necháme odpočívat v lednici a začneme připravovat pěnu.

 

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme cca 10 minut bobtnat. Rozmražené mango vložíme do hrnce a rozmixujeme tyčovým mixerem. Kdo má možnost sehnat chutné zralé mango, nechť použije toto. Protože nemám s čerstvým mangem jedinou dobrou zkušenost, používám výhradně mražené. Přidáme citronovou šťávu a případně dosladíme tím, co nám je nejbližší, tj. agávovým sirupem, třtinovým cukrem, či jakýmkoli jiným sladidlem. Pokud je mango opravdu zralé, tak nedoslazujeme. Ovocnou směs zahřejeme na vyšší teplotu, chcete-li, můžete nechat projít cca 2 minuty varem. Do chladnoucí směsi začneme drátěnou metličkou postupně zašlehávat vyždímané plátky želatiny. Směs necháme dále chladnout. Kdo chce, může namísto plátkové želatiny použít Agar.

 

Šlehačku vyšleháme do polotuha a smícháme s téměř vychladlou směsí. Dobře promícháme a nalijeme na datlový základ a necháme do druhého dne ztuhnout. Namísto jedné šlehačky můžeme použít zakysanou smetanu, kterou nejdříve smícháme s do polotuha vyšlehanou šlehačkou a pak celé vmícháme do ovocné směsi. Živočišnou šlehačku můžeme velice dobře nahradit kokosovou šlehačkou, kešu šlehačkou a zcela optimální je použít jednu takovou šlehačku a 200 g rozmixovaných kešu oříšků, což je postup půjčený z tvorby raw dortů. Kešu oříšky je třeba namočit den předem (cca na 8-12 hodin) a pak je rozmixovat. Mixováním vznikne úžasně hladká hmota, kterou smícháme s do polotuha vyšlehanou třeba kešu šlehačkou. Kešu či jinou takovou šlehačku ani jinak, než do polotuha nevyšleháme. Nemá takové vlastnosti jako živočišná či obecná rostlinná šlehačka. Je zřejmé, že i ovoce lze použít jakékoli. Pak již zbývá dort finálně dozdobit.

 

Silvestrovská úprava.

img_7688-kopie.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář