Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Marcipán

27. 2. 2016

 

Pravý marcipán, tedy z mandlí, má úžasnou vlastnost - nerozteče se na dortu s krémem ze šlehačky, tvarohu či podobně vlhkého krému. Základním pravidlem potahování dortu totiž je: pod potahovou hmotu používat výhradně máslový krém, zatímco pod marcipán můžete použít krém libovolný. A pokud už máte dost máslových krémů a jejich variací a přitom chcete mít potažený dort, přijde vám tato alternativa vhod.

 

Nicméně i marcipán má některá omezení.  Objevila jsem zatím dvě. Prvním je barva.  Přítomnost mandlí dává marcipánu typicky nažloutlou barvu. Pokud máte rádi pastelové barvy jako já, z výsledného barvení moc nadšení nebudete. Barvy jsou syté a na mě tmavé. Komu se naopak takové barvy líbí, bude nadšen. Mým kompromisem je, že marcipán barvím na světlehnědou a s výsledkem jsem náramně spokojena. Světlehnědý podklad dává příjemně vyniknout barevnému zdobení.  A abych nezapomněla zmínit, dá se koupit marcipán, který je speciálně upraven a má sněhově bílou barvu. S takovým ale zkušenost nemám.

Druhým omezením je pro mě ne moc dobrá práce při modelování. Nebo to řeknu jinak, mě z marcipánu modelovat nejde. Proto jej používám výhradně na potahování dortů se šlehačkovým krémem nebo u dortů, u kterých chuť marcipánu podtrhne celkovou chuť dortu. Takový jsem zatím nepekla, ale chystám se.

Budete-li kupovat marcipán, potřebujete vědět co znamená poměr 1:3, 1:1, 2:1,… Jde o poměr mandlí a cukru. První číslo jsou mandle, druhé cukr. Je-li první číslo vyšší než druhé, je i obsah mandlí vyšší.

 

1:3 Holandský marcipán

Při brouzdání na netu jsem u tohoto typu marcipánu našla, že se jedná o poměr mandlí či mandlové hmoty vs. cukr. Popravdě nevím, jestli mandlová hmota může být ještě něco jiného než madle. Nicméně je jasné, že v této hmotě je více cukru než mandlí, prý 25%.

Holandský marcipán, který jsem objednala jako první, a který měl na etiketě uvedeno, že byl vyroben v Holandsku, mi, jak to říct, nechutnal. Jistě byl stravitelnější než do té doby používaný Smartflex Velvet, ale bomba to rozhodně nebyla.

 

2:1 Lübecker Marzipan, Německo

Až později jsem se odhodlala vyzkoušet marcipán s vyšším podílem mandlí, v tomto případě 35%.  Vyroben je v Neměcku a lze se dozvědět i název výrobce Lübecker Marzipan. Navíc není doporučen na potahování (na modelování už vůbec ne) a když už jím mermomocí chcete potáhnout, tak jej doporučují vyválet mezi dvěma potravinovými foliemi.

Za mě musím říct maximální spokojenost. Jak s chutí, tak s prací při potahování. I bez použití potravinových folií jsem marcipán parádně vyválela a přenesla na dort. Určitě je třeba mít marcipán v lednici a vytáhnout jej bezprostředně před rozválením. Tudíž doporučuji barvit alespoň 12 hodin dopředu a šup s ním zpátky do lednice. Pak je třeba pracovat rychle a ideálně jej úspěšně rozválet hned napoprvé.

Ještě jsem zkoušela tento marcipán dávat do silikonové formičky (rozměr cca 3 x 2 cm) – viz zdobení boků dortu č. 12. Marcipán do ní šel bez potíží natlačit a hned vyklopit. Nemusela jsem ani dávat do mrazáku zatuhnout a práce díky tomu šla rychle od ruky.

Co mě překvapilo, bylo, když ochutnáte najednou dva dorty a jeden je potažený tímto velmi chutným marcipánem a druhý K2. Zásadní rozdíl necítíte. A nebyl to jenom můj dojem, ale i dojem hostů oslavence.  Přitom jste přesvědčeni, že jste dort potáhli tím nejchutnějším o čem víte. S o polovinu levnější K2 docílíte takřka stejného výsledku.

Pravý marcipán 2:1

marcipan-2_1.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář