Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




SmartFlex Velvet

 

Na potahování a modelování je SmartFlex jednoznačně top hmota. Skoro by se řeklo, že se s ní pracuje a modeluje samo. Základní hmota je bílá, má velmi jemnou strukturu, dobře se barví, optimálně gelovými barvami. Kupuji SmartFlex Velvet a SmartFlex Flower, který je trošku tužší, ideální na modelování květin. Koupit lze i již obarvené varianty. Příchutě jsem zatím zkusila mandlovou a citrónovou. 

 

Tak si asi říkáte, má tato hmota nějaké negativum? Za mě ano.  Je to chuť. Tato hmota je pro mě takřka nepoživatelná, byť jsou děti i dospělí, kteří ji s chutí sní. I přesto se snažím hledat ekvivalent, tedy hmotu, se kterou by se stejně dobře pracovalo a která by zároveň byla (pro mě a věřím i oslavence a pro všechny jeho hosty) chutná. Zatím to vychází něco za něco, tedy je-li hmota chutnější, hůř se s ní pracuje, špatně modeluje,….

 

Co byste o hmotě SmartFlex měli vědět je, že ji lze použít pouze na máslové krémy. Zkušené dortařky do dortu použijí krém na vodní bázi (šlehačkový, tvarohový ,..) a cca 2 cm od okraje doplňují již výhradně krém máslový. Mantinely dortu i vršek potírají také krémem máslovým tak, aby krém na vodní bázi nepřišel do kontaktu s hmotou. Já jsem na tento postup prozatím neměla odvahu, ale dle zkušeností ostatních je více než bezpečný.

 

Další důležitou informací je, že SmartFlex rychle osychá.  Proto je třeba hmotu, se kterou právě nepracujete vkládat do igelitového sáčku a zamezit přístupu vzduchu, vyválenou placku přikrýt igelitem.

 

Hmota má poměrně dlouhou dobu trvanlivosti, je proto možné nespotřebovanou část schovat na další dort. Je ale opět nutné ji dobře zabalit, ideálně zamezit přístupu vzduchu. Obarvenou hmotu uchovávám v lednici, neobarvenou nechávám na chladném místě (na schodech chodby). Obarvená hmota má po delší době takový jakoby zakyslý pach – takovou okamžitě vyhazuji a barvím novou.

 

Pokud jste s hmotou ještě nikdy nepracovali a máte před sebou poprvé kyblík hmoty, patrně si budete lámat hlavu, jak hmotu z kyblíku dostanete. Řešení je jednoduché. Stačí, když kyblík otočíte a zatlačíte na dno. Hmota sama vypadne. Dále vás může zaskočit tuhost hmoty. Nebojte se, po té, co se vám podaří kus odkrojit a začnete ji mnout v rukách, začne se krásně poddávat.

 

Při modelování doporučuji nechávat jednotlivé díly (zejména postaviček) oschnout. Tedy než sesadíte hlavičku a tělíčko, určitě obojí nechte zaschnout ideálně do druhého či ještě dalšího dne. Pokud totiž nepoužijete špejli či jiný způsob vyztužení postavičky, sesedne vám. Nebo alespoň mě vždy sesedla. Patrně mi chybí ještě nějaký grift, ale až na něj přijdu, podělím se o něj. Zatím se domnívám, že tomu lze částečně zabránit špejlemi (které používám zřídka a velmi nerada) a částečně zaschnutím jednotlivých dílů. Díly postaviček, dekory na dort lepím alkoholem, nebo jedlým lepidlem.

 

Hotové postavičky, dekory, můžete vložit do plastové krabičky s víkem a nechat na nějakém chladnějším místě. Případně, dle potřeby nechat volně zcela zaschnout někde na lince či jiném vhodném místě.

 

Aby se vám hmota nelepila na ruce a podložku, můžete používat jako podsyp moučkový cukr a ruce si moučkovým cukrem jen  oprášit.

 

Na potahování je SmartFlex také výborný. Prostě pokud chcete, aby byl dort vzhledově perfektní, použijte SmartFlex. Na potažení dortu o průměru 26 cm spotřebujete zhruba 700 g hmoty.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář