Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Postřehy jak zpracovat a péct piškotový korpus

10. 5. 2016

 

V jedné internetové diskusi padl dotaz na to, jak péct piškot, aby vyběhl. Soustředila jsem své postřehy do následující odpovědi. Můžete je najít i u jednotlivých receptů.

Nic naplat, bez kypřícího prášku těsta tolik nevyběhnou. Je nutné s tím počítat. Mám pár vychytávek, které nemusí platit pro všechny recepty/postupy, ale...

 

1. Důležité je pořádně vyšlehat žloutky s cukrem, popř. vodou…záleží na receptu. Základem je, aby žloutky s cukrem byly vyšlehané do světlé pěny a cukr se v té pěně docela rozpustil. Někde jsem četla, že by se mělo šlehat min. 5 minut, budete-li šlehat déle, nic se nestane. Těsto si pak tolik nesesedne při smíchávání s jinými ingrediencemi a při pečení/upečení.

 

2. Osvědčilo se mi šlehat bílek dohromady s cukrem krupicí/krystalem. Samozřejmě záleží na receptu, ale mám rada ty, kdy se to tak šlehá. Tj. část cukru se žloutky, část s bílky. A je to tak, že nejdříve šleháte bílky na nízké otáčky. Až se začne tvořit pěna, přidáváte postupně cukr krupice/krystal a pak šlehač pustíte na největší výkon.

 

3. Při pečení se mi také osvědčilo (postup asi také není univerzální pro všechna těsta/trouby), že prvních 20 minut korpus peču ve vyhřáté troubě na 190 stupňů a pak snižuji na těch 150 - 160 stupňů. Všimla jsem si, že korpus tak vyběhne  rovnoměrně a po snížení teploty se jakžtakž drží ve stejné úrovni.

 

4. Kypřící prášek dávám velmi nerada a když je v receptu, dám ho vždy o 1/2 až 2/3 méně a preferuji recepty bez kypřicího prášku. Raději udělám těsto z více vajec.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář