Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Dort č. 071 aneb když vás zradí šlehačka

4. 11. 2021

img_1979a.jpgPo velké přestávce jsem měla příležitost upéct dort. Čokoládový a jen se šlehačkou.  "A šlehačkové bobky musí být všude!", znělo zadání. To bude brnkačka, pomyslela jsem si. No nebyla. Bohužel jsem se spolehla na Pařížskou šlehačku z Kunína a Madeta, tentokrát také úplně nepotěšila.

 

Obvykle je 33% šlehačka od Madety 100% jistota. Vyšlehat se povedla dobře, ale pak na dortu tála až do úplné vody - to jsem u šlehačky této značky ještě nezažila. No a Kunín, to byla slabota vždycky, ale posledně Pařížská šlehačka překvapila a šlo s ní pěkně zdobit. Tentokrát to ale nezhoustlo ani za nic a byla to taková tekutá hmota, spíš jak základ pro horkou čokoládu.

 

Příprava dávala příslib krásného dortíku. Korpus jsem si upekla den předem, použila jsem svůj oblíbený čokoládový recept. Je chutný a i tentokrát se podařil. Ovoce jsem nakonec nepoužila, neboť si to oslavenec nepřál :-)

 

img_1955a.jpg

 

Na rozkrajování korpusů jsem si již před lety pořídila nůž od Tescomy. Je vidět na obrázku nahoře. Nemohu si jej vynachválit. Mám doma různé rozkrajovače a naznačovače.... a nakonec nejlépe ze všech pomůcek vychází tento nůž. Jen pozor, je velmi ostrý. Při prvním rozkrajování, respektive mytí, jsem se ošklivě pořezala. Nečekala jsem, že je tak ostrý. Do menší formy srdíčka jsem z 1,5 násobila množství ingrediencí čokoládového receptu. Krásně vystačilo na dvojité prokrojení.

 

img_1958a.jpg

 

Možná se ptáte proč nepoužívám ztužovač šlehačky. No, nepoužívám. Nemám s ním dobré zkušenosti anebo to s ním neumím. Vždycky se mi ve šlehačce udělaly cucky a nešlo to rozmíchat. Už jsem se takhle několikrát dopálila a zařekla se, že to už nikdy nebudu zkoušet. A v případě Madety 33% to nebývalo naštěstí nikdy třeba.

 

Pařížská kunínská tekutá:-(     Madetská má alespoň po vyšlehání správnou konzistenci.

 

img_1963a.jpg

 

Pokusila jsem se zhutnit pařížskou šlehačku přidáním želatiny, ale vzhledem k tomu, že již bylo pozdě, nezanechalo to žádný efekt. Želatina se ve vychladlé šlehačce srazila v drobounké kousíčky. Naštěstí to na chuť nemělo vliv a nebylo to ani moc vidět. Pucky ze ztužovače jsou mnohem nepříjemnější.

 

A tohle je mě velmi milá věc - trezírovací sada. Jedna z věcí, která se fakt povedla. Zahřeje mě u srdce, kdykoli ji vezmu do ruky a nemohu se vždy dočkat práce s ní.

 

img_1960a.jpg

 

Už jen naplnit zdobící hmotou....

 

img_1962a.jpg

 

Abych zužitkovala tekutou pařížskou šlehačku, rozhodla jsem se ji použít zejména jako tenký podklad do dortu a na omazání obvodu dortu. Jako druhou vrstvu jsem dala prostou šlehačku. Ta v dortu držela dobře.

 

img_1967a.jpg

 

Předfinální úprava. Kousíčky želatiny jsou přeci jenom trochu patrné.

 

img_1968a.jpg

 

Někdy Vás okolnosti přimějí improvizovat. Na začátku máte úplně jinou představu, než jaký je finální výsledek :-)

 

img_1971a.jpg

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář