Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Dort č. 15_Růže z Čokolíny

010_a.jpgProtože vím, že hostitelé a ostatní hosté preferují chuťě čokoládové, volila jsem čokoládovou kombinaci. Našla jsem zajímavý recept na čokoládový korpus, zaujal mě svoji jednoduchostí a tím, že se dle mého úsudku jedná o třené těsto. Recept jsem již doplnila do nově založené podrubriky Recepty (v rubrice Poznatky a zkušenosti) pod názvem "Čokoládový korpus - třený".  Přestože nepatřím mezi fanoušky čokoládových zákusků, korpus mě po upečení velmi chutnal. Nebyl ani hutný, ani lehký, prostě něco mezi.

 

Co se týká krému, zvolila jsem opět čokoládový se zakysanou smetanou. Měla jsem obavy, že bude příliš řídký, a proto jsem přidala ještě mascarpone. Inovovaný recept rovněž doplním do receptů.  Vzhledem k tomu, že na vyhotovení dortu jsem měla půl dopoledne (jednalo se o okamžitý nápad, jak nepřijít na návštěvu s prázdnou a nekupovat zákusky v cukrárně), neměla jsem čas nechat krém i dort po krémování vychladit. Výsledkem byl příliš tekutý a zcela neposlušný krém.

 

Kompletace dortu vypadala následovně:

  • prokrojení korpusu vyšlo pouze na 1x (z 6 vajec a 20cm forma)
  • spodní část promazaná meruňkovou marmeládou
  • navrstvení neztuhlého krému
  • do krému jsem proložila na kousky nakrájené okapané kompotované meruňky
  • další vrstva příslušela vyšlehané 40% šlehačce. Protože jsem nevěděla, jak ji dostat na takřka tekutý krém, nanesla jsem šlehačku na rubovou stranu druhé části korpusu a takto složila dort dohromady

Na punčovinu jsem měla jen drobek korpusu. Dala jsem do ní jen máslo  a trochu meruňkové marmelády a dorovnala jen schod na vršku korpusu, který vznikl při pečení. Skoro mám podezření, že mám nakřivo troubu, a proto mě peče toliko nerovně. Boky dortu jsem pomazala zbytkem krému (punčovina již nebyla) a věděla jsem, že při potahování se sakra zapotím, protože už mi zbývala cca 1 hodina času a za tu dobu krém prostě nezatuhne.

 

Jak jsem předpokládala, opravdu jsem se při potahování pořádně zapotila, protože krém všude vytékal. Bála jsem se proto na hmotu jakkoli zatlačit či ji uhlazovat. Smířila jsem se s faldy kolem dokola a byla ráda i za tento konečný výsledek:

 

003_a.jpg

 

Čokolínu jsem tentokrát měla pro vyválení měkčí než minule, nicméně zřejmě měla být ještě  více zahřátá, tedy měkčí. Vzhledem k tekoucímu krému by to pro finále bylo stejně jedno. Tato hnědá Čokolína je chuťově takřka jako čokoláda. 

 

Měla jsem v plánu dort ozdobit oranžovými a žlutými růžemi, které jsem si zkoušela již den před tím. Zkoušela jsem totiž barvit bílou Čokolínu (ve skutečnosti barvy slonové kosti).

 

001_a.jpg

 

A také se cvičila se v modelování růží, které, jak jsem správně předpokládala, se mohou kdykoli hodit.

 

002_a.jpg

 

A jak dort chutnal? I pro mě, jakožto milovníka světlých, tedy vanilkových a smetanových chutí, to byla velká delikatesa a milé překvapení z výsledku. A na talířku nikomu nezůstal jediný kousek hmoty!

 

009_a.jpg

 

A ten motýlek zakrývá pokus o použití trimovacích kleští....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář