Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Dort č. 26 Sovičky

16. 10. 2016

013-kopie.jpgJe to přesně rok, co jsem potáhla první dort. Bylo mi potěšením, že jsem k tomuto výroční mohla tvořit dorty dva. První byl dort č. 25 Tom a Jerry. Tento, v pořadí již 26, jsem udělala se sovičkami.

Na tento dort jsem byla obzvláště zvědavá, neboť jsem na něj vedle modelace figurek poprvé uplatnila techniku Patchwork. 

Pro potažení jsem tentokrát sáhla po homtě SmartFlex. Dort je v rámci narozeninového překvapení uvnitř duhový a tedy 12 cm vysoký. Nebyla jsem si úplně jistá, jak se mi u takto vysokého dortu bude pracovat s Čokolínou. Obavy to byly možná zbytečné, nicméně měla jsem málo času a bylo důležité, aby výsledek klapl napoprvé a na 100%.

 

Jako podklad jsem použila barvu tyrkysovou a jen v jemném odstínu. Je to takový kompromis k modré a zelené. Váhala jsem totiž, jestli mám použít modrou jako nebe, nebo zelenou jako listoví stromu, na kterém sovičky sedí. 002-kopie.jpgNo, přestože jsem počítala, jak velkou placku budu potřebovat, byla teda ťip ťop, na jednom místě sotva dosáhla ke spodnímu kraji dortu. S takhle krátkou plackou bych měla u Čokolíny velké potíže kvůli faldům. A u tohoto úzkého (průměr 20 cm) a vysokého dortu jsem měla i se SmartFlexem co dělat, ale ustála jsem to bez faldů.

Jediné, co mě občas zlobí jsou boule, které se někdy po potažení udělají. Tentokrát to byla jen jedna malá, ale byla tam. 003-kopie.jpgUpřímně nevím, zda-li vzniká vlivem rozdílných teplot (rozválená placka vs. zatuhlý dort vyndaný před nějakou chvílí z lednice) nebo tam zůstane nějaký vzduch. Ten by tam ale musel být od začátku a boule se objeví vždy až později. No naštěstí po uložení do lednice se boule srovnala, takže s těmi rozdílnými teplotami to asi souviset bude

 

Protože pod tímto dortem nebyla punčovina (na duhový dort ji zpravidla nepoužívám), ale rovnou máslový krém, měla jsem obavy moc tlačit na hrany dortu, tj. vytvořit ostré hrany, a spokojila se raději s tímto výsledkem. I tak jsem se při žehlení pěkně zapotila

 

Modelace soviček proběhla s předstihem několika dnů a využila jsem zkušenosti nasbírané z letního tréninku. Protože dort je pro kluka ke třetím narozeninám, zvolila jsem barvy modelovaných soviček spíše klučičí a za každý rok udělala jednu sovičku. Patchworkové sovičky mají jiný význam, ale ten neprozradím;-)

I písmenka a číslo jsou z patchworkové formičky a pro velikost tohoto dortu naprosto optimální. S celkovým výsledkem jsem spokojená. Tak ještě, co na to oslavenec a jeho hosté...

 

008-kopie.jpg

 

009-kopie.jpg

011-kopie.jpg

017-kopie.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rada

(Zuzana, 18. 3. 2017 0:29)

Dobry den,krasny dort mohu se zeptat take se chytam na 20 cm a vysku 12 ...bojim se aby mi vystacila potahovka. Mohu vedet kolik jste pouzila g potahu? Mam to dceri k narozeninam chtela bych aby se povedl take se bojim faldu . Myslite kdyz pouziju puncovinu tak potahova hmota se mi neroztece? Dekuji

Re: Rada

(Dáša D., 19. 3. 2017 11:44)

Dobrý den, Zuzano.
Doporučuji použít potahovky více, v tomto případě raději 700 - 800 g. Budete totiž potřebovat vyválet "placku" nejméně o minimální velikosti 50 cm. Raději větší. Počítá se to tak, že sečtete boky dortů tj. 2x12 cm a průměr dortu, tj. 20 cm, a přidáte min 6 cm přesah (tj, po obvodu 3 cm). Celkem tedy 50 cm + se přikláním ještě 2 - 4 cm rezerva, kdyby se Vám nepodvedlo placku položit rovnoměrně, abyste s ní nemusela šoupat po dortu. Sice Vám ji asi dost zbude, ale pokud se vám nezašpiní od krému, můžete ji použít na jiné modelování/potahování.
Punčovinu používám vždy, ale ne jako ochranu před roztečením, ale pro dotvarovaní dortu do požadované roviny a snadnější práci při potahování. Nemám zkušenost s použitím krému na bázi vody a potahovky, která nesnáší vodu. Osobně bych v takovém případě kromě punčoviny udělala cca 1 cm mantinel z máslového krému přímo na rozříznutém korpusu a krém na bázi vody dala doprostřed.

Re: Rada

(Dáša D., 19. 3. 2017 12:04)

Ještě jsem chtěla dovysvětlit, že na duhový dort - viz sovičky, punčovinu nepoužívám, protože by to kazilo vzhled dortu, a také proto, že nemám žádný zbytek korpusu. Jinak, jak jsem již psala, ji používám vždy.