Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Dort č. 59_Slime Rancher_Birthday Cake

1. 2. 2019

028_img_8026_upraveny-kopie.jpgPro velký úspěch jsme námět Slimes zopakovali i na narozeninový dort určený pro dětskou oslavu. Výjimečný je tento dort pro svoji velikost. Poprvé jsem použila formu o průměru 30 cm, kterou jsem měla doma 2 roky ve stále neporušeném obale. Přestože jsem sáhla po největší formě, kterou doma mám, upekla jsem ještě jeden v průměru menší dort. Duhový se šlehačkovo-mascarponovým krémem.

Korpus pro tento dort jsem pekla na dvakrát. Nejdříve jsem umíchala těsto z 12 vajec doufajíc, že vyběhne natolik, aby dosáhlo horního kraje formy. Bohužel, nedosáhlo. Bez dalšího patra by byl dort nízký a proporcionálně poněkud nevyrovnaný. Chtě nechtě, sáhla jsem po dalších 6 vejcích a upekla ještě jednu vrstvu. Výhodou je, že se nižší vrstvy pečou rychleji a máte pečení lépe pod kontrolou.

 

 

img_8200.jpgKrémy jsem udělala dva - jahodový a vanilkový s bílou čokoládou. Spodní vrstvu dortu jsem nejdříve promazala domácí borůvkovou marmeládou a následně nanesla jahodový krém, který je variací malinového. Pokaždé když tento krém dělám, uberu o další kousek másla z původní dávky, aby vynikl ovocný základ. Na chuti je to rozhodně znát. Nicméně  o to více je naléhavější vytvořit mantinel z vanilkového (máslového) krému. Druhá, prostřední vrstva dortu je z domácí jahodové marmelády a vanilkového krému a třetí vrstva je shodná s první. Bohužel se mi nepodařilo zachytit dort při rozkrojení, proto přikládám foto asi tři dny starého kousku, který se tísnil v plastové krabičce v lednici. Je poněkud pomačkaný, ale na chuti mu rozhodně neubylo :-) Na obrázku můžete dobře sledovat mantinel z punčoviny (vanilkový krém s rozdrobeným korpusem).

 

014_img_8037-kopie.jpgTentokrát jsem palmu drátkovala. Nevím proč jsem si při prvním pokusu loni v létě myslela, že si ušetřím čas, pokud drátkovat nebudu. Opak je pravdou. Palma se zdařila a jednotliví Slimes rovněž. Udělala jsem znovu i oblíbený kaktus a jezírko s Pudlle Slime. Přihmouříte-li oko, želé bombónky ve tvaru diamantů vypadají jako krystaly, které Slimes produkují.

Oslavenec si přál barvu potahu zelenou. Bylo by hezké potah ještě trochu kolorovat fixírkou či prachovými barvami. Nicméně dort byl určen zejména dětem, proto jsem to s barvičkami nepřeháněla. 

Nakonec jsem potáhla i podložku. Je jasné, že potah na podložce je jen estetickou záležitostí. Vytáhla jsem největší podložku, kterou mám doma stejně dlouho jako velkou formu. Jsou momenty, kdy musíte přestat počítat náklady a zaměřit se na to, že se jedná i o umělecké dílo, které nejenom zachutná, ale i oko potěší. 

 

Abych neměla dort rychle hotový, vymyslela jsem si, že dort kolem dokola naspodu ozdobím ručně formovanou travičkou typickou pro Slimes světy.

 

img_8197.jpgDruhý dort, který jsem na dětskou oslavu pekla, byl duhový. Tentokrát jsem upustila od potahu. Díky tomu jsem mohla požít šlehačkový krém s mascarpone. Tento krém je na přípravu nesrovnatelně méně časově náročný. Na pečení barevných korpusů jsem si již před časem pořídila dvě identické formy a díky tomu se i pečení jednotlivých vrstev značně urychlilo. Ještě jsem zapomněla dodat, že jsem si kvůli duhovému dortu koupila ruční šlehač s otočnou mísou, na který nedám dopustit. To je vynález číslo 1!

 

Každý mohl ochutnat oba dorty a přidat si, který mu byl chuťově blíže. Duhový dort peču z kupované směsi, o které pojednávám na jiných místech. Výrobce směsí se dušuje, že je bez Azo barviv dalších nepříjemných aditiv. Korpusy jsou chutné se šlehačkovým krémem se jedná o zajímavou delikatesu. 

 

img_8102-kopie.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář