Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Dort č. 73 Bloons TD 6 cake

23. 1. 2022

img_2282-b.jpgSláva! Zase jsem mohla tvořit dort. Opět ve stylu počítačové hry. Tentokrát u oslavence frčí hra Bloons TD 6. Stěžejní princip hry je vcelku jednoduchý. Opičky mají za úkol praskat balonky. Mohou k tomu využívat různě sofistikované strategie, zbraně a spoluhráče. A jak říká oslavenec - je to jediná hra, kterou kdy dohrál do konce, a i proto je  oblíbená.  

Ani bych neřekla, jak člověk vypadne ze cviku. Začíná třetí rok s covidem a stále je to s oslavami takové všelijaké. Oslav je z vcelku pochopitelných důvodů stále méně a tedy i příležitostí pro pečení dortů. Tak jsem byla ráda, že jsem po tak dlouhé době mohla jeden potahovaný dort zase vytvořit. 

 

 

img_2247-b.jpgOslavenec si přál malinový krém do dortu. Měla jsem v úmyslu udělat malinový základ a ten smíchat nikoli s máslem, ale s mascarpone. Začátek šel velmi dobře. Řekla jsem si, že vše pěkně zdokumentuji. Udělala jsem první foto a pak se přihodilo něco velmi nemilého. Úplně jsem zapomněla, jak rychle se může malinový základ připálit. A opravdu jsem ho během pár vteřin měla pořádně chycený na dně kastrolu. Rychle jsem se pokusila zachránit co šlo a základ přelila do jiného hrnce. Naštěstí se zbytek základu podařilo zachránit. Měla jsem malin o dost více než bylo v receptu, tak jsem ve finále přišla jen o tuto rezervu....zůstala spálená na dně prvního hrnce. Nicméně od této chvíle jsem přestala fotit.

 

img_2248-b.jpgVzpomněla jsem si, až po nanesení druhé vrstvy krému. Krémy jsem dělala dva. Druhý jako mantinel - a jak jinak než vanilkový s bílou čokoládou. To už jsem si dala bacha, aby se mě pudinkový základ nepřichytil na dno hrnce. Vše dobře dopadlo a mohla jsem pokračovat. 

Malinový základ jsem smíchala se šlehačkou a macarpone. 33% smetanu ke šlehání jsem vyšlehala do polotuha a smíchala s rozehřátou želatinou a macarpone, abych i tuto část krému ztužila. Moc s mascarpone totiž neumím. Mám zkušenost, že jakmile jej šlehám déle něž cca půl minuty, změní strukturu a stane se nepříjemně řídkým. Což se stalo i teď, když jsem do něj pokoušela vmíchat malinový základ, kterým jsou de facto maliny svařené se Zlatým klasem. Věděla jsem ale, že želatina to podrží. A vyšlo to. Krém byl i tak pořád dost mokrý, ale nevytékal z dortu, jako se mi to stalo před šesti lety. Je to sice šest let, ale v živé paměti tom mám stále....

 

Před finálními úpravami s punčovinou jsem dala dort na nějakou dobu do lednice, aby malinový krém trochu zatuhl a mohlo se s dortem dále pracovat.

img_2251-b.jpg

 

Práce s punčovinou chce trpělivost. Vyplatí se. Máte pak méně práce při potahování a výsledek stojí za to.

img_2255-b.jpg

 

Při vyvalování hmoty je důležité, aby placka byla všude stejně široká. Horší je, když jsou okraje širší než prostředek. Těžší konce po nanesení na dort stahují tenčí hmotu na středu či bocích a hmota se může potrhat. To je pak lepší převislé těžké konce rychle odstranit. Samozřejmě ne tak, aby vám nezbylo na pokrytí dortu.

img_2254-b.jpg

 

Pauza je znát. Není to nejhorší, ale ani nejlepší výsledek...

Podložku jsem potáhla dva dny předem, aby se při nanášení dortu nepoškodila.

img_2258-b.jpg

 

No a nejhezčí okamžik může začít....

img_2260-b.jpg