Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Dort č.36 Dort s Fialkami

8. 4. 2017

025.jpgBylo mi velkou ctí, když jsem byla oslovena, zda bych připravila dort pro jednu společenskou akci. Dort s fialkami není úplný. Musel se zkompletovat až na místě, ale u toho jsem již nebyla. 

 

V prvním zadání bylo, aby vypadal jako pozvánka, na které byla silueta tančícího páru a v popředí fialky. Ve skutečnosti to, dle mého názoru, jsou violky vonné. Nádherná, ale na tvoření tuze složitá kvítka. Věřím, že zkušené floristky-dortařky by si s tím poradily. Pro mě byl cíl jasný - alespoň trochu se fialkám/violkám připodobnit.  

 

Musím na tomto místě poděkovat mé kolegyni Věrce, které toho času právě rozkvetly na zahrádce. Na kole(!), na kterém jezdí pravidelně do práce, mi ve skleničce s vodou přivezla několik živých exemplářů svázaných do malé kytice.  Mít možnost si květinku prohlédnout v její reálné podobě, je velká výhoda. Ne, že bych dokázala vymyslet postup a stvořit věrnou kopii :-) 

 

043.jpgSehnat pomůcky na výrobu fialek/violek také nebylo jednoduché. Nakonec se mi, i díky pohotové reakci ověřeného e-shopu, podařilo shromáždit vše, co jsem potřebovala. Ještě mi chyběla bílá prachová barva do středu květů, ale tu jsem dodatečně již neobjednávala. Objednám ji příště. Fialky/violky jsou mé velmi oblíbené jarní kytičky, tak věřím, že tyto nebyly poslední.

 

První formička na vykrojení květu byla tuze maličká, to bych dříve zešedivěla, než něco vykrojila. Druhá - ta větší - byla již o něco lepší. Ale i tak, vykrojit kvítko a vydolovat jej z vykrajovačky, aniž by se deformovaly okvětní lístky, byla pořádná fuška. 

 

006.jpgDalší svízelí bylo upevnění kvítků na drátek. Hodně, opravdu hodně kvítků se mi nepovedlo. Na nepovedených květech jsem si zkoušela různé barvení. Jestli je natřít třpytivými prachovými barvami - fialovou třpytivou, nebo měsíčním třpytem či duhovým.... nakonec jsem usoudila, že nejhezčí budou v přirozené základní barvě bez jakýchkoli příkras. Dokonce i šelak je zanechával poněkud zažloutlé. Sice by vylepšil hrubé okraje okvětních lístků, ale hezká fialová barva zvítězila. Jen 15 kvítků ze všech bylo nakonec použitelných. K pár ztrátám došlo i při manipulaci s kvítky. Okvětní lístky se velmi rády lámou. To vás na finální kytičce moc nepotěší. Musíte ji chtě nechtě odložit k těm nepovedeným

 

007.jpgSe zelenými listy není tolik práce a nepotká vás tolik nástrah jako s květy. Nicméně pokud se pokusíte o nějaké stínování prachovými barvami, doporučuji mít po ruce šelak, který vám pomůže dotvořit vzhled listu. Jakoby rozpije použité barvy. Mě se totiž podařilo při malování prachovými barvami na listech vytvořit směsici čar, která namísto přirozeného vzhledu, dala listům  vzhled dost děsivý. Ani nevíte, jak se mi po použití šelaku ulevilo. Řekla jsem si, že to zkusím, že to už více zkazit nemohu. A nakonec se ukázalo, že jsem udělala dobře - viz foto. Pro srovnání příště udělám foto i před šelakem.  

 

008.jpgPůvodně jsem chtěla fialky/violky do dortu zapíchnou uvázané v těchto kyticích. Pro zapíchnutí se používají tzv. zapichovače. Vypadají jako hmoždinky do zdi a pro fixaci vašeho výtvoru to je báječná věc. Jenomže jsem si následně uvědomila, že nebudu u konzumace dortu a nebudu tedy moci dohlédnout na jejich vyjmutí. Představa, že by se někomu podařilo zapichovač (byť je cca 6 cm dlouhý) sníst i s dortem mě natolik vyděsila, že jsem se rozhodla pro jiné aranžmá a kytičky převázala tak, aby se daly na dort jen položit.

 

Další věcí,kterou jsem měla v plánu do dortu zapíchnout (ale již jen na drátku), je tato silueta tanečního páru. Silueta je připravená k zapíchnutí na střed dortu.

 

002.jpg

 

Následně byl požadavek upřesněn na stojící sedmičku. Již jsem neměla moc času, nicméně jsem se o různé sedmičky pokusila....

 

001.jpg003.jpg

 

...a výběr toho, co bude do dortu zapíchnuto, nechala na objednavateli. Co byste vybrali vy?

 

024.jpg

 

Mě tam nejlépe pasují tanečníci.

 

S nápisem jsem si dala také hodně záležet. Někdy si říkám, jak dlouho takový nápis trvá zkušeným dortařkám a obávám se, že to na rozdíl ode mne mají ajncvajn.  Vždycky, znovu a znovu udělám tu stejnou chybu, že písmenka vykrajuji příliš brzy, že nenechám vyválenou placku trochu oschnout. To je tím, jak pospíchám a výsledkem je, že to dělám na několikrát. Ale pořád mám lepší časové skóre, než když jsem písmenka tvořila ručně. Brrr. To byly mé úplné začátky, než jsem se dopracovala k patchworku.

 

Rovina se mi tentokrát podařila takřka dokonalá.

 

028.jpg

 

Převázané fialky/violky.

 

037.jpg

 

026.jpg

 

040.jpg

 

Detail jednoho z listů.

 

041.jpg

 

Detail mé oblíbené bordury.

 

005.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář