Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Dort_č.063_Minecraft_fox and creeper s jahodovým želé

19. 10. 2019

img_9024-kopie-----kopie.jpgDort s tématem Minecraftu se nabízel již dlouho. Ovšem teprve očekávaná verze s liškami byla zajímavým podnětem k jeho tvorbě. Proč si s liškami nepohrát ještě dříve, než v samotném Minecraftu? A aby těch překvapení nebylo málo, schovala jsem ještě dvě přímo do dortu.

 

Prvním překvapením byl nový krém tvarohovo-ovocný. Do potahovaného dortu (!). Ano, poprvé  jsem se odvážila použít jiný, než máslový krém. Protože ale nejsem až tak odvážná, mantinely jsem udělala jak jinak než z máslovo-pudinkového krému s bílou čokoládou. Druhým překvapením bylo želé z jahod ukryto vně dortu. Nebylo marné, že jsme v létě pilně sbírali jahody a po zkušenostech z loňska jsem si jich nejvíce zamrazila. Teď v zimě a při tvorbě dortů vám taková skutečnost poskytuje úplně jiné dimenze při přípravě krémů a jiných pochutin. Mražené jahody jsem využila dvakrát. Na přípravu želé a krému. Na želé používám nejraději plátkovou želatinu. Je to pro mě taková jistota, i když trochu draží. Jahody jsem rozmrazila, rozmixovala, přidala trochu cukru a nechala projít cca 2 minuty varem, aby se mi v dortu nekazily. Dle návodu jsem do chladnoucí směsi přidala příslušné množství želatiny. Připravila jsem si formu na želatinu. Pod volné dno jsem rozvinula potravinářskou folii a přetáhla ji přes vnější okraje formy, kdyby chtělo želé zpod formy vytékat. Na vnitřní boky formy jsem rozvinula cukrářskou folii, abych si ušetřila případné komplikace při dobývání želé z formy. Nechala jsem tuhnout v ledničce. 

 

img_9004-kopie.jpgJahodovo-tvarohový krém jsem udělala zcela bez receptu, jen podle vlastní intuice - použila jsem dva tvarohy, které jsem smíchala se zcela vyšlehanou rostlinnou šlehačkou. Také jsem přidala trochu moučkového cukru. A to celé jsem smíchala de facto s jahodovým, ne ještě zatuhlým, želé. Vyšel z toho naprosto luxusní jahodovo-tvarohový krém. Na mantinely jsem vyrobila oblíbený máslovo-pudinkový krém s bílou čokoládou. Jediná závada, která se mě stala, že jsem neodhadla množství a zbyly mě oba krémy i šlehačka. Dopekla jsem proto ještě jeden korpus, pro změnu čokoládový, a ze zbytků krémů udělala ještě jeden dortík ve tvaru srdce. Na promazání jsem použila mé domácí marmelády - na spodní patro borůvkovou, na horní jahodovou.

 

 

img_8985-kopie.jpgKorpus na Minecraftový dort je vanilkový a pekla jsem jej ve čtvercové formě 25x25 cm z obvyklé dávky 12 vajec. Trochu jsem jej seřízla a pomocí punčoviny pěkně vyrovnala. 

Z potahovací hmoty jsem si připravila čtverečky v různých odstínech zelené a začala jsem na dortu skládat moziaiku ve stylu Minecraft. Zbytečně jsem se toho kroku obávala, práce šla dobře od ruky a dílo vypadalo k světu. Jediné, co jsem podcenila bylo, že jsem dort nechávala stále venku, i když jsem si připravovala další várky kostiček. První várku kostiček jsem si připravila v přiměřeném počtu, nechtěla jsem jich mít moc najednou. Bála jsem se aby neoschly a rozhodla se, že si je budu dodělávat v průběhu skládání. Při poměrně teplé pokojové teplotě obruba z máslového krému  povolila a mozaika se na některých místech na dortu rozjela. Také se zvlnily pracně uhlazené roviny.  Škoda. Příště upřednostním tuhost krému. Nerada totiž strkám nedodělaný dort do lednice a znouvu jej vytahuji, neboť se potah vlivem změn teplot (pokojová vs. lednice) začne rosit a naleptávat. Pak je na potahu vidět každý dotek prstu a to mě vážně zlobí. Takže ve finále byl dort vlnitý s rozjetou mozaikou a otisky prstů, které jsem zde zanechala při snaze porovnat mozaiku a rozvrhnout postavičky....  

 

img_8995.jpg

 

Na postavičkách jsem začala pracovat 14 dní dopředu. Když jsem prohlížela na netu již hotová díla, bylo mi divné, proč žádná z postaviček není hranatá jako v Minecraftu. Brzy jsem pochopila, že je velmi obtížné z potahové hmoty vyrábět hranaté tvary. Při značném úsilí by se to jistě povedlo, ale to úsilí by bylo vážně značné. Spokojila jsem se proto s tím, že se zařadím do davu a i mé figurky budou poněkud oblé.

 

img_9048-kopie.jpg

 

Sestavování vnitřku dortu.

Jahodové želé. 

img_8977-kopie.jpg

Mantinel z máslovo-pudingového krému s bílou čokoládou. 

 img_8978-kopie.jpg 

A na želé ještě tvarohovo-jahodový krém.

img_8979-kopie.jpg 

Druhé patro je již bez jahodového želé. Marmeláda je borůvková a rovněž má domácí.

img_8982-kopie.jpg

 img_8983-kopie.jpg

 

 

Finále - Dort Minecraft s překvapením uvnitř:-)

img_9030-kopie.jpg

 

Dort srdce ze zbylých krémů.

img_9092-kopie.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář