Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Dorty bez bílého cukru

23. 9. 2018

img_7148-kopie.jpgDort v období nedostatku představoval velký luxus. Obdarovaný byl dortem skutečně poctěn, neboť se do dortu použily potraviny, které nebyly běžně k mání. Ani dnes není poctivý dort lacinou záležitostí, ale potravy je v celku dostatek. A nejenom té, která se spolupodílí na vzniku civilizačních chorob, ale i všelijakých alternativ. Možná je proto právě teď na čase se poohlédnout i po jiných způsobech dortování.

 

Základem mého experimentování s dorty bez bílého cukru jsou Raw dorty a dorty pěnové. Když začnete kombinovat tyto dva způsoby pečení, nebo spíš nepečení, můžete se se špetkou vlastní fantazie dostat na celou řadu zajímavých kombinací. Je to vhodná alternativa pro lidí, kteří chtějí nebo ze zdravotních důvodů musejí omezit cukry a živočišné tuky ve stravě. 

 

Raw dorty v jejich naturální podobě jsou na přípravu poměrně složité, někdy i na obstarání vhodných ingrediencí. Když ale zalistujete v receptech na pěnové dorty a nejste ortodoxní vegani, získáte přeci jenom o něco trochu širší možnosti.

 

Mým velkým hitem je aktuálně nepečený dort s mangovou pěnou. Původní nepečený dort s mangovou pěnou jsem pekla, nebo spíš nepekla, již dříve. Sehnat ale na našem okresním městě mango odpovídající zralosti bylo a je naprosté sci-fi. I když se mango na pultu tvářilo jako to nejzralejší a nejkrásnější ovoce na světě, pod slupkou bylo vždy světloulince žluté, tuhé a chuťově odporné. A když se k tomu pod šlupkou objevila i hniloba, již jsem se vážně dopálila. Začala jsem kupovat mražené mango v kostkách a nemohu si stěžovat. Ne že by to byl top, ale oproti dostupnému čerstvému mangu, to je nesrovnatelné.

 

Podkladem tohoto dortu byly rozdrcené sušenky, dochucené medem. Nyní používám podklad vcelku univerzální, a to nasekané ořechy (mandle, lískové....) a datle. Přidám kakao a vytvořím lepkavou hmotu, kterou vykládám dortovou formu.

 

Rozmražené mango rozmixuji a pokud se mi zdá málo sladké, přidám trochu agávového sirupu. Agávový sirup je alternativa bílého cukru. Upřímně, překvapilo mě, kolik sirupů z různého ovoce či rostlin je na trhu dostupné. Mám doma trvale čtyři  různé a do každého receptu použiji takový, který mi buď k dané kombinaci sedí chuťově nebo barvou. 

 

Základem pěnového dortu je šlehačka vyšlehaná do polotuha. Abych udělala dort přeci jenom trochu zdravější, používám šlehačku rostlinnou, ale z kešu, kokosu... v obchodě se zdravou výživou opět najdete velký výběr možností. Tyto šlehačky vyšleháte maximálně do polotuha či je jen zpěníte a to přeci stačí. Když použijete živočišnou šlehačku smíchanou třeba se zakysanou smetanu... také se nic nestane. Záleží jen na vás a tom, co od dortu očekáváte. 

 

No a a by vám pěna na dortu držela, potřebujete želatinu. Pokud nejste vegan, použijte s naprostým klidem tu od Dr. Oetkera. Pokud chcete dosáhnout vrcholné zdravosti, použijte agar. A to je vše, co potřebujete k sladkému, dobrému a zdravějšímu zákusku. Až budu mít chvilku, napíšu do rubriky receptů přesný postup. Tento příspěvek je námětem k používání alternativ, ne postupem.

 

img_7154-kopie.jpg

Vypadá i chutná výborně. Zákusek na nedělní odpoledne :-)

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář