Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Pojednání o lásce a péči

 

Každý můj dort, každá jeho součást je vymazlená. Oprostěte se od faktu, že jsem začátečník a bez výtvarného talentu a podle toho také má tvorba vypadá. Kolikrát jsem se s touto nespravedlností, s absencí talentu, konfrontovala a v případě dortování, respektive modelování tomu není jinak.

 

Mé možnosti a limity jsem si osahala hned při prvním dortu a uchýlila se na jejich hranici. Proč o tom mluvím? Myslím, že talent je to, za co bude kupující ochoten platit. O píli a vytrvalosti nemluvím, tu považuji za samozřejmost. Chutný dort lze pořídit z profesionální výrobny za slušné peníze. Jistě zde fungují úspory z rozsahu, efektivita získaná opakující se činností, lepší ceny surovin pro pravidelného odběratele…. Tomu může jen těžko domácí výroba s průměrnými výtvarnými schopnostmi konkurovat.

 

Udělat kalkulaci doma vyrobeného a potaženého dortu je snadné a rychlé. Mě pouze na surovinách vyšlo cca 350 Kč/dort o průměru 26 cm a výšce 8 cm. Energie, vodu na mytí a ostatní režie pomíjím. Co už bych ale měla do ceny dortu promítnou jsou pořízené cukrářské pomůcky. Věřte, že to jsou významné výdaje, nicméně ani ty nebudu rozpočítávat a zaměřím se jen na to nejdůležitější,  a to práci a čas.  

 

Protože nejsem žádný profík, vlastně jen začátečník, budu kalkulovat cenu práce dle minimální mzdy, tj. 55 kč/hodina. A teď se dostávám k zásadnímu bodu kalkulace, přiznat si, kolik času mě vytvoření jednoho dortu stojí. Dort tvořím ve čtyřech až pěti fázích. Přestože jsem v některých fázích tvorby dortu značně zrychlila, práce s potahovou hmotou, modelace a finální úprava dortu trvá pořád zhruba stejně dlouho. Kdybych k tomu připočetla i čas s přípravou šablon, které si někdy pracně vyrábím, protože od ruky nic nevyříznu, mohu se dostat i na desítky hodin.  Ještě si myslíte, že se taková činnost dá dělat za peníze? 

 

Tvorba tohoto dortu mi trvala 5 dní. Pod povrchem je duhový korpus.

022_013.jpg

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář