Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Pojednání o dortu jako výtvarném díle

 

Překvapuje mě, kolik výtvarnic mezi námi je. Znovu a znovu žasnu a obdivuji, co jsou lidé (nejenom ženy, ale i muži) schopni vytvořit. Ráda procházím stránky dortařek a zaměřuji se na genezi jejich umu. Je evidentní, že se lze hodně vypracovat. Ti, kteří mají talent, mají přeci jenom náskok. A jsou-li opravdu pečliví, předstihnout je nelze. A ostatní se můžou alespoň kochat skutečnými uměleckými skvosty. 

 

Při dortování lze uplatnit několik výtvarných stylů od modelace, malování, přes drátkování či sochařinu až po airbrush techniky. Trochu zde opomíjím práci s krémy či královskou glazurou, ale tyto techniky považuji jako techniky vyššího levelu. Mám v úmyslu se k nim dopracovat, ale zatím mám dost co dělat s pouhou modelací. 

 

Na potahovaných dortech mám nejraději estetičnost. Někdy méně znamená více a jednoduchost je ku prospěchu celého díla. Jindy mě zahřeje všemi barvami hrající dort, jsou-li barvy dobře sladěné. Nebo se mi líbí děj ztvárněný na dortu, který může být více či méně složitý. Mám ráda postavičky na dortu, vykrajování, patchwork, plastiky, používání formiček, drátkované květiny, či cokoli jiného. Co se mi ale na jakémkoli dortu líbí nejvíce, je preciznost. Domnívám se, že ta je nejdůležitější. Ať jste s talentem nebo bez talentu. Tu budu obdivovat vždy.

 

A když už mluvím o estetičnosti, také mě překvapuje, kolik opravdu hnusných jako dortů jsou lidé ochotni vyrobit.  Například kálící zadnice, hambaté souložící páry, pánská či dámská přirození a jiná rádoby ohromně vtipná vyobrazení.  Kolikrát si říkám, proboha, co je to za lidi, kteří takový dort tvoří a kteří takový dort dostávají? Není to ani vtipné, ani vkusné, je to jen zvrhle odporné. Více úcty k intimitě by dle mého názoru neškodilo. A je-li i přesto mezi těmito lidmi potřeba si takové veledary předávát, pak by tím neměli hltit internet.  Takové obrázky, bohužel, vyskakují nezávisle na heslu, které chci prostřednictvím prohlížeče vyhledat. A když máte vedle sebe dítko, které si s vámi chce prohlížet dětské dorty, je to vážně velmi nepříjemné.

 

Tento článek bych uzavřela s přáním jen samých vkusných děl!  Ať se vám daří a nenechte se případnými počátečními neúspěchy odradit. Dortovat může opravdu každý!

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář