Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Zrození myšlenky

22. 2. 2016

 

Uplynulo v Otavě mnoho vody, než jsem se zařekla, že se o to musím pokusit. Tomuto rozhodnutí předcházelo pár pokusů o dort bez jakékoli přípravy. Jednoduše jsem upekla korpus, rozkrojila jej, promazala krémem, ozdobila…. asi jako když jsem pekla koláč.  I výsledek tomu odpovídal, navíc byl dort vypouklý, špatně prokrojený a rozhodně nerovný. Chuťově paráda, vzhledově takový ryze začátečnicko-amatérský počin.

 

Důvodem, proč jsem se zařekla, bylo manželovo jubileum. Ke všem promyšleným dárkům mi ještě chyběl dort. Dort potažený marcipánem. Měla jsem naprosto jasnou představu, co na dortu musí být. Nešlo ani tak o modelování, ale o vzkaz. Kdo mi takový dort udělá? Všechny cukrárny a jejich možnosti jsem měla již z předešlých oslav zmáknutý. Navíc poslední objednaný dort mě hluboce zklamal.  Byl s tradičním krémovým zdobením, ale odbytý. Při předposlední objednávce mi udělali vše, co jsem si přála. Ano, minule jsem byla nadšená. Slečna si ochotně zapsala všechny mé požadavky. Tentokrát jsem objednávala u jiné osoby a nic „navíc“, jako například promazaný korpus marmeládou, již nebylo možné. Jak strohé bylo přijímání objednávky, tak strohý byl i dort.

 

Tento poslední dort byl pro mě zklamání, bohužel i chuťově byl mdlý. Hostům zůstávalo hodně na talířku. Klíčilo ve mě podezření, že existuje spojitost mezi tím, kdo přijímá objednávku a výsledkem. Ne, odsud dort, pro tak významnou událost jako jsou narozeniny člena rodiny, již nechci, rozhodla jsem se. Kdysi jsem vyzkoušela i dort na objednávku z inzerátu na internetu. Neurazil, ale ani nijak zvlášť nepotěšil. Takový standard.

 

Při všech úvahách a vzpomínkách na dorty na objednávku jsem si řekla, že se musím znovu, ale mnohem úspěšněji, pokusit upéct dort. Dort pro manžela k jubileu. Přesně takový, jaký mám v hlavě. Napřed se na to musím dobře připravit. Začalo proto hledání informací na netu, jejich studování, pouštění instruktážních videí. Ponořila jsem se do toho. Do teoretické přípravy. Na celkovou přípravu jsem měla přibližně tři měsíce: "To by mohlo stačit", říkala jsem si.

 

Po několikatýdenním pátraní na netu jsem objednala první pomůcky a potahovací hmotu. Cíl byl jasný. Vyzkoušet dort na nečisto. Přeci nemohu na narozeniny péct dort, aniž bych věděla, do čeho jdu a že to zvládnu. Postupovala jsem pomalu, s rozmyslem. Znovu se vracela k návodům, videím. Byť to bylo časově velmi náročné, první dort, dort č. 1, se zdařil. Dopadl celkem slušně. Již jsem věděla, že budu schopná upéct dort, který mám v hlavě. Také jsem věděla, že modelování nezvládnu a i na ty maličkosti se musím dobře připravit. 

 

Dort, kvůli kterému to všechno začalo.....

img_5184a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář