Čokoládový korpus třený
Dlouho jsem hledala šikovný recept na čokoládový korpus. Pár jsem jich vyzkoušela a z žádného jsem nebyla nadšená. Po přečtení tohoto receptu jsem usoudila, že se jedná o třené těsto. Pojmenovala jsem tak i název receptu, abych jej odlišila od ostatních. Recept ani postup není nijak náročný za to výsledkem je korpus lahodné chuti. Tak si říkám, jestli někdy méně neznamená více.
Ale každý jsme jiný, každému vyhovuje něco jiného. Tento korpus není ani lehký ani těžký, je takový akorát. Korpus jsem poprvé použila na dort č. 15. V Pojednání o mé tvorbě je možné se podívat s jakým krémem a dalšími ingrediencemi jsem jej zkombinovala.
Možná i proto, že recept neobsahuje prášek do pečiva, dávka z 6 vajec mi ve formě 20 cm vyšla pouze na jedno prokrojení.
Suroviny:
- 6 vajec
- 120 g čokolády
- 120 g másla
- 160 g cukru
- 150 g polohrubé mouky
Postup:
-
Utřeme máslo s cukrem. V ruce již dávno netřu, dávám pěkně zpracovat robotovi/šlehači.
-
Přidáme žloutky a šleháme do pěny. Pro jistotu, stejně jako u piškotu, dokud pěna nezesvětlá a cukr se nerozpustí.
-
Přidáme rozpuštěnou čokoládu. Raději čokoládu rozpouštím ve vodní lázni, v mikrovlnce to většinou nevychytám.
-
Přidáme mouku a opatrně vmícháme sníh z bílků. Již mám zaběhnutý postup při používání pouze ručního šlehače u menšího množství, kdy si nejdříve dám vyšlehat bílky, které přeleji do jiné mísy a pak , bez mytí otočné mísy a metliček šlehám máslo/cukr/žloutky......
-
Pečeme ve středně vyhřáté troubě dle vaší trouby a zvyklosti.