Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Oříškový korpus

 

Přestože nejsem fanda oříškových a čokoládových chutí a jejich kombinací, tento oříškový korpus považuji za jeden z nejchutnějších korpusů vůbec.

Základní recept je ze 4 vajec. Když peču korpus ve formě o průměru 26 cm a chci alespoň 2x prokrojit, peču z 10, lépe z 12 vajec. Tedy z trojité dávky, což nese jedno úskalí. Takové množství těsta je třeba péct trochu jinak, než množství menší. Moje vychytávka je, péct pomaleji a déle než je uvedeno v receptu. K tomuto kroku jsem ovšem došla na základě nemilé zkušenosti, kdy jsem korpus po poměrně dlouhé době pečení a kladném testu špejlí měla uvnitř syrový.

 

Základní suroviny:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 10 lžic horké vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých oříšků
  • 1 vrchovatou lžičku prášku do pečiva
  • špetka soli

 

Postup:

  1. Oddělíme bílky od žloutků.
  2. Z bílků, špetky soli a 40g cukru vyšleháme tuhý sníh.
  3. Žloutky se zbývajícím cukrem a 4 lžícemi horké vody vyšleháme do husté a světlé pěny. Někde jsem četla, že se má šlehat nejméně 5 minut, aby pak vyšlehaná hmota po sesypání všech ingrediencí nespadla či příliš neklesl korpus bezprostředně po vytažení z trouby. Tudíž v tomto případě čím déle, tím lépe, jen si nezavařte šlehač.
  4. Mouku smíchat s namletými oříšky a práškem do pečiva.
  5. Do vyšlehaných žloutků opatrně vmíchávat směs mouky a zbývající vodu.
  6. Nakonec ještě opatrněji vmíchat sníh.
  7. Péct při 190 stupních 35-40 minut. Jak jsem psala výše, doporučuji přizpůsobit pečení množství těsta, vaší troubě a vašim zkušenostem.

 

S 12 bílky má co dělat i 6,7 l objemná mísa, byť to vypadá, že místa je dost. 

001.jpg

 

Někdy si v kuchyni připadám jako velký šéf, když synchronizuji a dohlížím na práci robotických pomocníků.

002.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář