Oříškový korpus
Přestože nejsem fanda oříškových a čokoládových chutí a jejich kombinací, tento oříškový korpus považuji za jeden z nejchutnějších korpusů vůbec.
Základní recept je ze 4 vajec. Když peču korpus ve formě o průměru 26 cm a chci alespoň 2x prokrojit, peču z 10, lépe z 12 vajec. Tedy z trojité dávky, což nese jedno úskalí. Takové množství těsta je třeba péct trochu jinak, než množství menší. Moje vychytávka je, péct pomaleji a déle než je uvedeno v receptu. K tomuto kroku jsem ovšem došla na základě nemilé zkušenosti, kdy jsem korpus po poměrně dlouhé době pečení a kladném testu špejlí měla uvnitř syrový.
Základní suroviny:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 10 lžic horké vody
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g mletých oříšků
- 1 vrchovatou lžičku prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
- Oddělíme bílky od žloutků.
- Z bílků, špetky soli a 40g cukru vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky se zbývajícím cukrem a 4 lžícemi horké vody vyšleháme do husté a světlé pěny. Někde jsem četla, že se má šlehat nejméně 5 minut, aby pak vyšlehaná hmota po sesypání všech ingrediencí nespadla či příliš neklesl korpus bezprostředně po vytažení z trouby. Tudíž v tomto případě čím déle, tím lépe, jen si nezavařte šlehač.
- Mouku smíchat s namletými oříšky a práškem do pečiva.
- Do vyšlehaných žloutků opatrně vmíchávat směs mouky a zbývající vodu.
- Nakonec ještě opatrněji vmíchat sníh.
- Péct při 190 stupních 35-40 minut. Jak jsem psala výše, doporučuji přizpůsobit pečení množství těsta, vaší troubě a vašim zkušenostem.
S 12 bílky má co dělat i 6,7 l objemná mísa, byť to vypadá, že místa je dost.
Někdy si v kuchyni připadám jako velký šéf, když synchronizuji a dohlížím na práci robotických pomocníků.