Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Vanilkový korpus lehký

Najít chutný vanilkový korpus mi také dalo nějakou práci. Zatím jsem se ustálila na tomto, kterému jsem dala přívlastek lehký. 

A zatím jsem jej nepoužila v jiné kombinaci než s vanilkovo-šlehačkovým krémem, jehož recept rovněž doplním do rubriky "krémy". Dávka ze 4 vajec je tak pro formu o průměru 20 cm. Pro formu o průměru 26 cm jsem dávku 2,5 až 3 násobila. 

 

Suroviny

  • 4 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 130 g hladké mouky
  • 30 g oleje nebo rozpuštěného másla
  • vanilkový cukr/extrakt
  • citrónový olej/kůra

 

Postup

  1. oddělte bílky od žloutků
  2. bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem. Nejdříve šlehejte na nižší otáčky jen bílky a až se začne objevovat bílá pěna, přisypávejte cukr a šlehejte na maximum
  3. žloutky šlehejte s vanilkovým cukrem/extraktem do světlé pěny. Opět připomínám, čím déle tím lépe
  4. lehce spojte vyšlehané bílky a vyšlehané žloutky
  5. opatrně přidávejte mouku
  6. opatrně vmíchejte olej
  7. dejte péct do předem vyhřáté trouby
  8. po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 15 - 20 minut. Nicméně řiďte se vaší troubou a testem se špejlí

 

Dovětek I. - citrónová kůra

Po všech hrůzostrašných zprávách, jak jsou kůry citrusů ošetřovány chemicky/toxicky jsem kůru při pečení po mnoho let nepoužívala. Nedávno jsem ale poslouchala rozhovor s přední výzkumnicí v oblasti potravinářské chemie, která posluchače ujistila, že kůra citrusů je bezpečná. Zároveň jsem si vzpomněla na neteřinku, která poctivě sbírá pomerančovou kůru do školy a řekla si, že je možná na čase se zbavit předsudků o škodlivosti kůry citrusů. Po velmi dlouhé době jsem tak zkusila, dle tohoto receptu, použít citronovou kůru a byla jsem nadšená, jak taková drobnost zvýraznila výslednou chuť. 

 

Dovětek II. - vanilkový cukr

Asi nejlepší, který je běžně dostupný je Bio Vanilkový cukr od Amylonu. Nějak mi ale uniklo, že vanilka je smíchaná s Bio třitnovým cukrem a společně tvoří sypkou hnědou směs. Pokud ji použijete do vašeho korpusu, nečekejte krásné žluťoučké těsto, protože tato směs vám ji zabarví do hněda - viz foto níže.

 

img_6405-_logo.jpg

Bio vanilkový dort :-)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

těsto je nízké

(Jana, 1. 8. 2019 22:20)

Dobrý den,
prosím o upřesnění opatrně přidávejte mouku, olej.
Spojení tuhých bílků a vyšlehaných žloutků proběhlo bez problémů. Pak jsem při nejnižších otáčkách stroje přidávala po lžících mouku a těsto spadlo o více než polovinu, po přidání oleje o dvě třetiny. Přidávala jsem mouku cca půl hodiny, vždy jsem počkala až se zapracuje do těsta. Děkuji za odpověď

Re: těsto je nízké

(Dáša D., 3. 8. 2019 6:45)

Dobrý den,
robotem/šlehačem šlehám jen bílky a žloutky. Pak ve velké nádobě, již jen vařečkou, velmi lehkým promícháním spojím vyšlehané bílky se žloutky. Hmota trochu klesne. Stejně opatrně vařečkou postupně přidávám mouku a hmota klesne cca o 1/3. Po vmíchání oleje je výsledné těsto na cca polovině počátečního obsahu. Poprvé mě to také zaskočilo. Korpus byl ale nádherně nadýchaný, lahodný. Jen mi bylo jasné, že na kulatou formu o průměru 26 cm je třeba dávku z 2,5 až 3x, pokud chci dvojité prokrojení korpusu. Závěrem: bílky s cukrem musí být vyšlehané do velmi tuhé konzistence a žloutky s ostatními přísadami doporučuji šlehat alespoň 10-15 minut. Po vyšlehání bílků a žloutků již nepoužívejte šlehač. Mouku přidávejte postupně, není nutné vyloženě po lžících. Důležité je promíchávat těsto zlehka odspodu a aby se mouka rovnoměrně spojila s vaječnou hmotou. Vajíčka by měla mít před šleháním cca pokojovou teplotu.
DD